Longen

“Eind december 2019 kwamen er meldingen over de uitbraak van een nieuw coronavirus op een markt voor wilde dieren in Wuhan in China. Het virus werd in verband gebracht met gevallen van longontsteking. COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door dit nieuwe coronavirus, verspreidde zich binnen enkele weken over het land — en begon vervolgens aan een opmars in de rest van de wereld. Op 11 maart waren er meer dan 118.000 besmettingen gemeld in meer dan 110 landen, met onder meer grote uitbraken in Italië, Iran en Zuid-Korea. Wereldwijd stond het dodental toen op 4.200. Op dat moment riep de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 uit tot een pandemie.” (National Geographic, A. McKeever, 17-03-2020)

Een groot deel van de corona-patiënten heeft geen tot milde symptomen (>80%). Het overige deel ervaart wel ergere symptomen zoals:

• Longfunctie: longfibrose / verminderde longcapaciteit

• Verminderde ademspierkracht

• Spierzwakte a.g.v. langdurige inactiviteit

• Verminderd uithoudingsvermogen

• Gewrichtspijn en/of -stijfheid

• Algehele vermoeidheid

• Ondervoeding

• Angst en depressie

Zoals grootschalig in het nieuws; zelfs een langdurige IC-opname kan het gevolg zijn van deze symptomen.

Volledig herstel na een IC-opname kan tot één jaar duren. Een grote groep mensen zal namelijk Post Intensive Care Syndroom (PICS) ervaren: langdurig last van lichamelijke, mentale en/of cognitieve problemen.

Dit is het punt waar wij inspringen met o.a. het verbeteren van soepelheid, spierkracht, algehele lichamelijke conditie.

“Er is nog veel onduidelijkheid over de besmettelijkheid na COVID-19 en hiermee de veiligheid voor fysiotherapeut en patiënt.” (KNGF-standpunt, Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19, 17-04-2020)

Fysiotherapeutische zorg zal in de eerste zes weken na ziekenhuisontslag of na thuis doorgemaakt COVID-19 zoveel mogelijk op afstand geleverd worden.

 

De collega’s die hierin zijn gespecialiseerd:

· Annelotte Peek

· Margot Arnts

 

Beide fysiotherapeuten hebben naast uitgebreide literatuurstudie ook een specifieke scholing gevolgd die werd aangeboden door het Chronisch ZorgNet.