Shockwave Therapy
Shockwave therapie (ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ of ‘ESWT’ genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’, die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam terecht komen en een mechanisch effect hebben. De bekendste medische toepassing is het vergruizen van nierstenen met behulp van shockwaves.
Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijvoorbeeld bij een tennisarm, verkalking in schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor.
Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
Vormen van shockwave therapie
Er zijn meerdere vormen van shockwave therapie. Afhankelijk van het type klachten én van de aanwezige apparatuur zal uw therapeut kiezen voor een van onderstaande vormen:
Radiale shockwave therapie
Radiale shockwaves worden toegediend door middel van een behandelpistool. De vrijgekomen energie wordt over een groter oppervlak verdeeld. Apparatuur voor radiale shockwave therapie produceert een laag tot gemiddeld energieniveau. De pneumatisch gegenereerde shockwaves (er is een compressor nodig) worden via het pistool over een groter (radiaal) oppervlak in het lichaam gebracht.
Gefocusseerde shockwave therapie
Gefocusseerde shockwaves wordt niet pneumatisch opgewekt, maar hiervoor wordt een elektromagnetische bron gebruikt. Bij gefocusseerde shockwave wordt de maximale energie bereikt op een specifiek geconcentreerd punt in het lichaam. Deze apparaten produceren een gemiddeld tot hoog energieniveau.
Planaire shockwave therapie
Als u de toepassing van shockwave therapie bij wondbehandeling overweegt, moet de technologie aangepast worden aan een grotere behandelingszone. Om ‘planair shockwaves’ te genereren, moet de gebruikte reflector in de behandelkop van het shockwave apparaat gemaakt zijn van een gegeneraliseerde parabolische reflector. Het geconcentreerde punt van deze vlakke golven wordt hierbij “gedeconcentreerd”. Dit wil zeggen dat een geconcentreerd punt niet langer bestaat. Hierdoor wordt een grotere zone gestimuleerd.
Werking van shockwave therapie
Shockwave therapy is een moderne en erg doeltreffende behandelmethode. De term ‘shockwave’ verwijst naar hoogenergetische geluidsimpulsen die zich als golven dwars door een medium heen verplaatsen (water, lucht of een vaste stof). Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren het metabolisme en verbeteren de bloedcirculatie.
Mechanische effecten:
- Afbreken van calcificaties en sklerosering
Pijnmanagement:
- Effect op oppervlakkige zenuwuiteinden
- Hyperstimulatie van nociceptoren
- Release van endorfines
Weefselherstel:
- Hyperaemie en neovascularisatie
- Toename groeifactoren
- Toename profileratie mesenchymale stamcellen
- Verbetering van celstofwisseling
Hoe wordt shockwave therapie uitgevoerd?
De therapeut localiseert de pijnzone en brengt een gel aan. Dan dient hij shockwaves toe door het shockwave behandelpistool / -kop in ronddraaiende bewegingen over de te behandelen regio te bewegen.
Voordelen van shockwave therapie
Voordelen in de praktijk
- Succesvol in 80% van de gevallen
- Korte behandeltijd: ongeveer 10-20 minuten
- Gemiddeld 6-8 behandelsessies nodig
- Realistisch alternatief voor een operatie
Indicaties voor shockwave therapie
Standaard indicaties (most-evident)
- Chronische tendinopathie, pseudoartroses, urologie
Gebruikelijke indicaties (case reports/studies)
- Myofasciale syndromen, wondbehandeling
Expert indicaties (case reports/theorie)
- Spasticiteit, contracturen, Osgood Schlatter
Experimentele indicaties (theorie/expert opinion)
- Artrose, ischemie, zenuwleasie, bacteriële infecties
Bron: www.fyzzio.nl