Echografie / MSU – Medical Training Malden – Malden

Wie zijn wij?

Medical Training Malden. Welkom in onze fysiotherapiepraktijk. Gespecialiseerde fysiotherapie met een lach!

Echografie / MSU

 

Bij Medical Training Malden hebben Margot Arnts en John Reijnen de opleiding tot MSU echografist afgerond. Sinds 2003 maakt de praktijk gebruik van echografie ter ondersteuning van het diagnostisch proces van bijvoorbeeld schouderklachten, hielspoorklachten of een lopersknie.

medical-training-134-webgebruik-600x400pxBinnen de fysiotherapie en de radio-diagnostiek wordt echografie steeds frequenter gebruikt. Door het gebruik van echo kunnen structuren in het lichaam afgebeeld worden. Dit gebeurt doordat het echoapparaat hoogfrequente geluidsgolven uitzendt. Door weerkaatsing van de lichaamsstructuur kan er een videobeeld worden gevormd en daarmee een werkelijke weergave van de structuur. Doordat elke structuur een andere geluidsweerstand heeft beeld het anders af op de echo-opname. Echografie geeft een dynamisch beeld en is altijd ‘live’, en vanuit verschillende posities kan er een beeld worden verkregen van de structuur.

Binnen de echografie zijn er diverse vormen. De meest bekende is de echo-opname van het nog ongeboren kind. Binnen de fysiotherapie kan de Musculo Skeletal Ultrasound (MSU) worden gebruikt. Hierbij kunnen pezen, kapsels, banden, gewrichten, zenuwen, botten en spieren worden afgebeeld. Op dit moment worden er alleen nog echo-opname gemaakt van de ledematen, te weten voet, enkel, knie, heup, schouder, elleboog, pols en hand. Ook het boven- en onderbeen en de boven- en onderarm kunnen bekeken worden.

De echografie in de fysiotherapie streeft naar uitbreiding van de objectiviteit, betrouwbaarheid en meetbaarheid van het fysiotherapeutisch onderzoek en evaluatieproces. Het in beeld brengen van ziektebeelden en/of het uitsluiten daarvan bepaalt mede de keuzes die gemaakt dienen te worden ten aanzien van behandelplan en/of verwijsbeleid. Het inzichtelijk maken van herstelprocessen en belastbaarheidsbepaling ondersteunt het kwaliteitstraject.

Indicaties voor MSU-echografie

echografie-indicaties

Kosten

De kosten voor MSU-echografie zijn € 40,00 per onderzoek.