Lage rug

Lage rugpijn heet ook wel spit of lumbago. De lage rugpijn kan lokaal in de lage rug zijn maar kan ook uitstralen naar de bil of het been. Vooral lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan flink pijn doen. Lage rugpijn komt veel voor. Vier van de vijf mensen hebben weleens last van hun rug. Sommigen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het regelmatig terug, maar dat betekent niet dat het dan ernstig is.

Waar rugpijn vandaan komt, is bij de meeste mensen lastig aan te geven. Zelfs bij erge pijn in uw rug is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade. Zeker is dat rugpijn bij de meeste mensen te maken heeft met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Deze werken dan even niet zoals zou moeten. Ze zijn, simpel gezegd, ‘uit vorm’ of ‘uit balans’. Dat is echter geen reden tot pessimisme. Rugpijn heeft een goede prognose, dat wil zeggen: de kans is groot dat de klachten verdwijnen.

Veel voorkomende klachten:

  • (druk)pijn in de lage rug
  • uitstralende pijn in het been
  • tintelingen of doof gevoel in het been
  • stijfheid in de rug
  • slecht kunnen opstaan uit een stoel of uit bed
  • niet kunnen bukken
  • hoesten, niezen en persen (toiletgang) doet pijn in de rug en/of in het been

Hernia
Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. In de geneeskunde wordt deze aandoening vaak afgekort tot HNP. Bij een hernia kunnen zenuwen bekneld raken, waarbij ernstige pijn kan ontstaan, of zelfs uitval van de zenuw, resulterend in spierfunctieverlies (bijvoorbeeld onvermogen de voet naar de scheen toe te trekken) of een ‘doof’ gevoel. De pijn kan mild zijn, maar ook zo ernstig dat u zich slechts op handen en voeten kan voortbewegen.

Wanneer de huisarts of specialist denkt dat er een hernia is dan kan dit vermoeden worden bevestigd door het maken van een MRI.

Vroeger werd de behandeling van een hernia vaak gedaan d.m.v. een operatie. Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor gekozen om een zogenaamde conservatieve therapie te starten. Vooral manuele therapie is een effectieve behandeling gebleken bij hernia’s.

Onze manueeltherapeuten hebben veel ervaring met het onderzoeken en behandelen van hernia’s, zowel conservatief als postoperatief (na een operatie). U bent dus bij Medical Training Malden aan het juiste adres voor de behandeling van uw hernia klachten, zowel postoperatief als conservatief.

Behandelmogelijkheden:
Manuele therapie
Fysiotherapie

Medewerkers die hierin zijn gespecialiseerd:

Afspraak maken