Enkel / Voet

Enkelletsels ontstaan vaak tijdens het beoefenen van sport. Vooral het naar binnen klappen van de enkel komt veel voor (inversietrauma). Hierbij worden het gewrichtskapsel en de banden aan de buitenkant van de enkel uitgerekt. Na een kleine uitrekking zal er nog geen abnormale speling in de enkel ontstaan en spreken we van een verstuiking. Wanneer door uitrekking of scheuring van de banden wel abnormale beweeglijkheid in het gewricht optreedt, wordt de term enkelbandruptuur gebruikt.

Bij enkelletsels als gevolg van het naar binnen klappen van de voet staat de pijn op de voorgrond. Veel mensen horen of voelen iets knappen op de plaats van de buitenste enkelband. Kort daarna ontstaat een zwelling op de plaats van de overrekking of scheur. Ook kunnen er breuken ontstaan en of letsel aan de binnenste enkelband.

Andere veelvoorkomende voetklachten zijn hielspoorklachten. Bij deze klachten zijn er pijnklachten aanwezig onder de hak van de voet. Het is moeilijk om daarbij goed plat op de voet te gaan staan en ’s ochtends is er sprake van pijnklachten en stijfheid.

Klachten die voor kunnen komen:

  • (druk)pijn aan de binnen- of buitenzijde van de enkel
  • verkleuring of bloeduitstorting
  • niet of nauwelijks kunnen steunen op de voet
  • afwijkende stand van de voet

Behandelmogelijkheden:

Sportfysiotherapie
Manuele therapie
Tapen
Shockwave

Medewerkers die hierin zijn gespecialiseerd:

Afspraak maken